2011/05/18

Hur undviker man en "Digital Stroke"?

Mats Liljerehn säger att "i framtiden finns inte ordet 'Online' eftersom det inte finns något som är 'Offline'". Det är en fantastisk framtid där vi ständigt är uppkopplade och närvarande i ett digitalt globalt samhälle på Internet eller i lokala Intranät.

Men hur gör de som står utanför av olika anledningar? Flyttar de till grottor och bygger upp ett eget samhälle vid sidan av i MadMax stil? I gamla diktaturer bygger Internetanvändare ett eget samhälle för nya tidens medborgare och störtar diktaturer. Vad händer då med de som inte har en dator eller smartphone i dessa länder?

En viktig fråga bör vara krisberedskap för Internetberoende användare. Finns backup på deltagarnas samlade kunskap, kan lösenord återställas, verifiera användarens identitet, backup-plan om servern går ner?

Vad händer med människan när hennes distribuerade minnessystem inte längre är nåbar? En dator kan gå sönder, en mobil tappas, ett webbkonto spärras. Som moderna sökmästare har vi vant oss vid att lagra sökvägar till kunskap som kan uppdateras över en natt och behöver inte repeteras för att lagras i hjärna i all framtid.

En "Digital Stroke" där vi plötsligt inte kan fungera normalt och inte är kontaktbar.

Den sociala identiteten finns lokalt förknippat med din fysiska person, men allt oftare även distribuerat i helt olika versioner globalt. Är en digital identitet lika stark som en lokalt förankrad identitet IRL? Är en digital identitet lika svårt att förlora som den lokala eller är det bara slit-och-släng version av den fysiska verkligheten?

Alla IKT-ansvariga borde ta en vit månad utan Internet och fundera över hur kunskapen kan bevaras och användas även 'Offline'. Lyssna på lärare och elever, se över all den information som ackumuleras och inte bara d digitala verktygen för att söka efter och producera information. "Content is King".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.