2010/08/05

Creative Commons och källhänvisning

De senaste dagarna har jag funderat mycket om Copyright och Creative Commons. Mathias Klang beskriver värdet med Creative Commons i en film här för skapare av materialet och allmännyttan i utbildning. Läraren får tillgång till mer material och skolan lockar fler elever till kurserna. Skaparen blir känd och får uppmärksamhet och feedback.

Men det finns ett problem med CC-attribut som kan försvinna i tredje led, därmed värdet för upphovsmakaren. I Mathias Klangs inspelade TEDx föreläsning (TEDxÖresund - Will copyright be saved?) syns inte vem som skapat bilderna under Creative Commons och bidragit till en mycket bra presentation. Vem skapade dom, Mathias själv? Hur tydligt och hur länge måste licensen visas?

Källhänvisning med erkännande till upphovsmakaren blir desto viktigare när material från olika källor samlas ex. i en presentation. Här finns en bra instruktion av Mathias Klang om Erkännande i Creative Commons.

Jag tror det är viktigt att ange källor tillsammans med filmer som TEDx filmen ovan på YouTube. Om någon sedan remixar materialet och använder ett klipp från filmen räcker det med hänvisning till YouTube källan som i sin tur har originalkällorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.