2010/10/24

Upphovsrätt - Lag och moral

Olika s.k. “Torrent”-program gör det möjligt att skicka små bitar av data från hårddisken direkt till andra datorer. Det betyder att all data som utgör en fil istället finns utspridd som små bitar i flera datorer. En samlingsplats, “Tracker”, håller reda på alla uppkopplade datorer som kan tänkas ha databitar som tillsammans bildar en hel fil. Ingen dator delar ut en hel fil till en annan dator men tillsammans i ett nätverk kan program i min dator sammanfoga alla bitar till en hel användbar fil.

Uppmärksammade The Pirate Bay har en sådan publik “Tracker”. Där kan människor från de flesta delar av världen lägga till information om filer och datorer med databitar. Poängen är att inga databitar eller filer finns lagrade på webbplatsen The Pirate Bay som fungerar likt ett länkregister över datorer som användarna själva uppdaterar. Här sker inget brott enligt lag men det kan anses vara medhjälp till brott och Regeringskansliet skriver så här:

Frågan om man kan vända sig mot den som tillhandahåller t.ex. programvara som används vid olaglig upp- eller nedladdning av upphovsrättsligt skyddat material får bedömas inom ramen för de regler om medhjälp till upphovsrättsintrång som finns. I den mån programvaran även har lagliga användningsområden torde det inte anses som medhjälp till intrång att tillhandahålla programvaran. Den bedömningen får dock göras fall för fall och blir i slutändan en bedömning som domstolarna får göra.” - Regeringskansliet, 2010

Det är viktigt att veta att många andra lagliga fildelare använder sig av “Torrent” och The Pirate Bay för fildelning, för filmdistribution och stora filer exempelvis för gratis operativsystem under Open Source. Men vad händer om webbplatser som The Pirate Bay blir olagliga? Då kommer användare få sätta upp egna hårt kontrollerade webbplatser med totalansvar för alla användare.

Ny teknik kommer hela tiden. Det sker redan experiment med YouTube-liknande lösningar där en person med en film kan bjuda in flera vänner för en gemensam filmvisning, där bara en dator har hela filen. Jag tror att det centrala moralproblemet ändå kvarstår, för en vän som får en kopia är det inte lika mycket värt (ekonomiskt) och det är lätt att ge bort en egen kopia. Det tredje ledet, kompisens kompis, får en olaglig kopia och steget därifrån att dela publikt är inte långt bort.

Förbud kommer kanske minska antalet fildelare men de kommer också gömma sig bakom krypterade sidor och andra tjänster. Då påstår jag att det tyvärr blir vanligare att fler människor, speciellt nyfikna ungdomar, kommer över farligt material ex. barnpornografi och vågar inte anmäla det p.g.a. tittlagen. Fler poliser behövs för att infiltrera nätverken, det kostar samhället pengar och gör mer skada för användarna än om relativt säkra sidor som PirateBay finns kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.