Allt som skrivs i våra studentbloggar är Copyright om inget annat anges. Men (förmodligen) skulle ingen av oss begära ersättning om vår text återpublicerades i en bok eller användes i en film, även om andra går med vinst på en sådan produktion. Jag skulle bara bli stolt och se det som en personlig vinst att bli erkänd. Samma sak gäller bilder jag publicerar publikt (överför till allmänheten) under Creative Commons då jag förväntas få ett erkännande tillbaka.
Däremot, skulle någon begära en bearbetad bild eller text för publicering är det mycket möjligt att jag begär ersättning. Då kräver det tid och ev omkostnader i programvara för att leverera något av högre kvalité. Där ser jag en tydlig gräns mellan ett arbete och nöje och viktar inkomst mot utgift. I och för sig lägger jag som student ner mycket tid på att ta fram inlämningsuppgifter (i teorin kostar det mig en hel del i utebliven inkomst från förvärvsarbete), men kravet på kvalité motsvarar inte en användbar produkt som någon kan göra en ekonomisk vinst/besparing av.
Under fenomenet “fanfiction” produceras videofilmer på bla wreckamovie.com och theforce.net. Filmen “Star Wreck” är en finsk lågbudgetproduktion som släpptes gratis på Internet och genererade intäkter genom försäljning av en exklusiv DVD, prylar och TV-rättigheter. Vinsten återinvesteras i en ny film “Iron Sky”.
Den animerade kortfilmen “Elephans Dream” gjordes helt med gratisprogram under öppen källkod, släpptes publikt på Internet och DVD (slutsåld) för de som ville stödja produktionen. Dessa filmer överlever med hjälp av andra entusiaster och frivilliga bidrag/försäljning med Internet som den viktigaste distributionskanalen för att nå en global publik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.