2012/07/15

Reflektion upphovsrätt

Frågan om upphovsrätt är svår i ett samhälle med internet. Jag har tidigare skrivit om upphovsrätt här och två händelser gör det aktuellt att skriva om det igen.

Den ena är stämningen av "Genusfotografen" Tomas som driver en kritisk blogg med genusperspektiv genom att belysa hur porträttbilder används i media. Svensk upphovsrätt tillåter inte avbildning av andras copyrightskyddade bilder digitalt utan tillstånd. Avbildning i tryck är däremot tillåtet.
Fråga: Hur begränsas handlingsutrymmet att protestera (i det här fallet mot en skev, rentav förnedrande kvinnobild i media) över internet med lagen om upphovsrätt? Kan "Fair Use" användas som undantag mot upphovsrätten i Sverige?

Den andra händelsen är hur en bild positiv till homosexualitet användes i ett kampanj mot homosexualitet, helt lagligt genom Creative Commons. På Micke Kazarnowicz blogg beskrivs problematiken och lösningen att använda "rätt" licens CC-NC-ND-BY för att skydda framtida bilder mot oönskad användning.
Fråga: Vilka risker finns med fri användning av dina bilder? Hur hindrar du oönskad användning av bilder på dina elever och andra människor? Går det att återkalla en CC eller Public Domain licensierad bild?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.